Kuřecí Tikka Masala

Kuřecí Tikka Masala

tikka-masala-litinac


 Čas potřebný pro přípravu: 15 minut
Celková doba vaření: 30 minut 


Dnes pro vás máme recept na pokrm, který minule na našem instagramu sklidil celkem úspěch, a tím je Kuřecí Tikka Masala.

Na 4 porce budete potřebovat:

Marináda na maso:

  • 250 g vykostěných kuřecích stehen nakrájených na kousky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1,5 lžičky koření garam masala (pokud nemáte, můžete si vyrobit vlastní, na internetu je plno návodů jak na to. V podstatě jde pouze o směs semínek koriandru, kardamomu, skořice, římského kmínu, černého pepře, hřebíčku a muškátového ořechu)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého chilli

 Omáčka:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla (30 g)
  • 2 malé cibule nakrájené nadrobno
  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 0,5 lžičky kurkumy
  • 0,5 lžičky mletého chilli
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky třtinového cukru
  • 150 g smetany na vaření nebo zakysané smetany 
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 50 g zakysané smetany na ozdobení
  • čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobení

 

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na marinádu a promíchejte s nakrájenými kuřecími stehny. Nechte marinovat alespoň 15 minut.
  2. Pomalu rozehřejte olej na pánvi. Jakmile je olej plně rozehřátý, rozprostřete na pánev marinované kuřecí kousky a smažte z každé strany dozlatova (přibližně 3 minuty z každé strany). Maso v této fázi nebude uvnitř hotové, budeme jej totiž později ještě jednou tepelně upravovat.
  3. Rozpusťte na pánvi máslo a osmažte na něm za stálého míchání cibuli - pomalu, dokud nezhnědne. Poté přidejte česnek, zázvor, koření garam masala a zamíchejte.
  4. Zalijte cibuli rajčatovým protlakem, přidejte kurkumu, kmín, chilli a sůl. 
  5. Vařte za stálého míchání přibližně 10 minut, dokud omáčka nezačne houstnout a hnědnout.
  6. Do omáčky přimíchejte přibližně 150 g smetany na vaření. Přidejte kuřecí kousky a vařte dalších 8-10 minut, dokud nebude kuře hotové a omáčka hustá. Pokud omáčka zhoustne příliš, zalijte trochou vody a nechte ji ještě chvíli probublávat.
  7. A máme hotovo. Kuřecí garam masala můžete podávat s rýží nebo s domácím Naan chlebem :). Při servírování ozdobte čerstvým koriandrem a zakysanou smetanou, která vám nádherně zjemní lehce pikantní chuť chilli. Dobrou chuť!