První použití a údržba nádobí Litináč

Smaltované litinové nádobí poskytuje veškeré výhody, které do vaření vkládá litina. Navíc je ale opatřené speciální ochrannou vrstvou smaltu, která zabraňuje přirozené korozi železa. Smalt je přírodní sklokeramický materiál, který dále zabraňuje pronikání kovových iontů do jídla a vaření je tak na litinovém nádobí zcela zdravotně nezávadné.

První použití

Je důležité podotknout, že užíváním se litinovému nádobí zlepšují vlastnosti. To se týká především nepřilnavosti. Je proto možné, že se jídlo při přípravě prvních pokrmů může lehce připalovat. Právě olej penetrující při smažení do póru litiny a smaltu vytvoří žádaný nepřilnavý povrch.  Aby vaše nádobí dosahovalo v kuchyni těch nejlepších výsledků, doporučujeme ho před prvním použitím zapéct.Postupujte podle návodu níže.

  • Produkt omyjte teplou vodou se saponátem.

  • Důkladně vysušte látkovou nebo papírovou utěrkou.

  • Na dno nalejte tenkou vrstvu oleje a zhruba 10 minut mírně prohřívejte. Po vychladnutí vytřete ubrouskem.

Údržba

Nejvhodnější způsobem umývání našeho nádobí je mytí ruční, a to z důvodu budování nepřilnavé patiny.Pokud nádobí dáte do myčky nádobí, tak to sice přežije ale může ztrácet svůj lesk a nepřilnavou patinu. V případě, že se vám jídlo v nádobí připeče, nechte ho po vychladnutí odmočit v teplé vodě a následně umyjte houbičkou se saponátem. K mytí nepoužívejte kovové drátěnky, mohli byste tím poničit smaltovou vrstvu.

Všechny typy vařičů

Nádobí lze využívat na všech typech vařičů, včetně trouby a otevřeného ohně.

Indukce: Litina je velmi reaktivní vodič tepla, a proto při používání na indukci dodržujte následující pravidla:

  • vařte na středních teplotách
  • nepoužívejte BOOSTER/TURBO mód
  • nenahřívejte nádobí na sucho.

Díky těmto opatřením prodloužíte životnost vašeho nádobí a vyhnete se riziku jeho deformace.