O firmě Litináč

„Slévárenství byl pro mě vždy fascinující obor. Umožňuje vyrobit tvarově složité produkty, ať už jsou to součástky strojů, nebo umělecká díla. Tuto cestu jsem si vybral již na střední škole a v rámci studia na univerzitě i nynější kariéře v ní pokračuji do teď. Tyto základy se společně s vášní pro vaření staly ideálním podnětem pro vývoj vlastního litinového nádobí“ říká Jan Hrubeš, zakladatel firmy Litináč.

Od roku 2020 píšeme novou kapitolu v oblasti kuchyňského nádobí, nabízíme cenově dostupné produkty s kvalitou, která se vyrovná nejlepším francouzským hrncům na trhu. Naše cesta začala s jednou pánví a dnes se pyšníme sortimentem s širokou škálu hrnců, rendlíků a kastrólů. Díky integraci moderních technologií z utomobilového průmyslu a světa vaření jsme si získali důvěru mnoha tisíc zákazníků, včetně renomovaných hotelů, jako je Grandhotel Pupp, ENSANA Mariánské Lázně, nebo pražská Ambiente.

Výroba našeho nádobí

Litinové nádobí se může chlubit tím, že každý kus je originál. Samotná výroba začíná návrhem modelu, který je obtiskáván do formovací směsi, čímž vzniká jedinečná forma s dutinou, do které následně zaběhne roztavená slitina železa. Po ztuhnutí se písková forma rozbije a vyjme se z ní odlitek, který je polotovarem pro další kroky výroby. Tato slévárenská technologie umožňuje vyrábět produkty o značné tvarové složitosti a tím dosahovat designu, který je s klasickým masově produkovaným nádobím nesrovnatelný. Nyní se tedy pojďme podívat, jak výroba našeho nádobí ve skutečnosti vypadá!

Výrobní kroky

  • Main Image Block

    Design

    Při navrhování našeho nádobí jdeme s dobou a využíváme špičkové 3D konstrukční programy. Než se pustíme do výroby, vytiskneme si prototypy na 3D tiskárně. S naším týmem pak důkladně studujeme ergonomii každého kousku

  • Main Image Block

    Simulace

    Před samotnou výrobou forem na naše nádobí se ujistíme, že design je dokonalý. Proto necháváme prověřit náš návrh ve výpočetním programu MAGMASOFT, běžně využívaném v automobilovém průmyslu.

  • Main Image Block

    Tavba

    Zrod našeho nádobí začíná odpichem roztavené litiny z elektricko-indukční pece. Litina o teplotě zhruba 1 400°C se přelije do kelímku, který je následně transportován k formovací lince.

  • Main Image Block

    Odlévání

    Každý kus nádobí má své vlastní modelové zařízení, které je obtiskáváno do pískové formovací směsi a tím vytváří unikátní formu.

  • Main Image Block

    Opracování

    Poslední krok ve slévárně představuje tzv. cidírna. Zde každý kus prochází vizuální kontrolou a pomocí brusných kamenů je poté zbaven veškerých nedokonalostí.

  • Main Image Block

    Nástřik smaltu

    Každý kus musí být ručně a precizně nastříkán smaltovanou vrstvou. Tento postup je zásadní pro dosažení optimální rovnoměrnosti a kvality smaltu na každém výrobku.

  • Main Image Block

    Nástřik smaltu

    Každý kus musí být ručně a precizně nastříkán smaltovanou vrstvou. Tento postup je zásadní pro dosažení optimální rovnoměrnosti a kvality smaltu na každém výrobku.

  • Main Image Block

    Výpal smaltu

    V poslední fázi našeho výrobního procesu podstupuje každý výrobek výpal smaltu, dosahující teploty 800 ° C. Tento kritický krok zaručuje, že smalt je pevně spojen s podkladem, což přináší nejen vysokou odolnost, ale také optimální estetiku našeho nádobí.

Jak vyrábíme naše nádobí?

Často kladené dotazy

V čem je litinové nádobí lepší?

Dá se říci, že naše nádobí není pro úplné kuchyňské nováčky. Litina se obecně chová úplně jinak než hliníkové nádobí, na které je většina lidí zvyklá. Vaření na litině vyžaduje trpělivost, jelikož právě používáním se jí zlepšují vlastnosti – zejména nepřilnavost. Za to se vám ale odvděčí svou odolností a úžasnými tepelnými vlastnostmi, kvůli kterým je litina právě tak odlišná. Dokáže vám vést a udržet teplo tak, jako žádný jiný materiál. Znáte to – rozehřejete teflonovou pánev, položíte na ní maso, to pustí vodu a místo toho, aby se vám do zlatova osmahlo, se spíše podusí. To se vám na litině nestane.

Na jakých typech varných desek mohu litinu použít?

Oheň, plyn, indukce, sklokeramika, .. Litina funguje na všech typech varných zdrojů! Jedná se o přirozeně elektromagnetický materiál, takže tvoří skvělou kombinaci i právě s indukční varnou deskou, na které většina kuchyňského nádobí nefunguje. Díky její odolnosti se jí však nemusíte bát využít na přímém ohni.

Je lepší smaltovaná, nebo surová litina?

Smaltovaná litina představuje stejné výhody jako vaření na surové litině, ale její hlavní výhodou je zejména její snažší údržba. Na rozdíl od surové litiny totiž nevyžaduje tzv. „seasoning“, neboli vypalování oleje po celém povrchu nádobí, který zabraňuje korozi kovu. K tomuto slouží právě smalt, díky kterému se zabraňuje nejen korozi, ale také připalování jídla při vaření.

Co je to smalt?

Smalt je anorganický sklokeramický materiál, který se po vypálení sline na povrchu litiny a vytvoří tak požadovaný celistvý ochranný povrch.

Jak se mám o své litinové nádobí starat?

Se správnou péčí vám litinové nádobí vydrží po generace. Zde je pár základních doporučení, jak toho dosáhnout: Rozehřívejte nádobí pomalu – nerozpalujte jej ihned na nejvyšším stupni. Po zahřátí můžete přidat na libovolný stupeň. Nesmažte na sucho, vždy použijte alespoň trochu oleje. Neochlazujte rozpálené nádobí studenou vodou. Stejně jak při ohřevu, se může nádobí vlivem tepelného šoku zdeformovat. Více naleznete v naší uživatelské příručce.

Kde se vyrábí produkty Litináč?

Naše produkty navrhujeme od základu v České republice s maximálním důrazem na kvalitu a detail. Po čtyřech letech hledání vhodného výrobního partnera v tuzemsku jsme zjistili, že zde žádná fabrika nesplňuje naše náročné požadavky na precizní zpracování a moderní technologie.

Stejně jako většina výrobců jsme proto výrobu přesunuli do Číny. Osobně jsme navštívili a pečlivě vybrali továrnu, která sdílí naše standardy kvality, abychom mohli garantovat, že každý kus našeho litinového nádobí je špičkový.