- Jednotlivě
- V sadě
-
Litináč / Jan Punčochář - Smaltovaný litinový hrnec oválný
4 190 Kč
-
Smaltovaný litinový pekáč
4 040 Kč
-
Smaltovaná litinová pánev
2 490 Kč 1 990 Kč
-
Smaltovaný litinový hrnec oválný
3 090 Kč
-
Smaltovaný litinový hrnec
2 690 Kč
-
Smaltovaná litinová forma na bábovku
2 390 Kč
-
Smaltovaný litinový lívanečník
1 890 Kč
-
Smaltovaná litinová sauté pánev
2 890 Kč
-
Smaltovaný litinový kastrol
3 290 Kč
-
Smaltovaný litinový rendlík
2 590 Kč
-
Litinová deska smaltovaná
2 890 Kč
-
Litináč / Jan Punčochář - Smaltovaná litinová pánev
2 990 Kč
-
Litináč / Jan Punčochář - Smaltovaný litinový hrnec
3 190 Kč
-
Kuchyňská rukavice Litináč
390 Kč
-
Kuchyňská chňapka Litináč
190 Kč
-
Lžíce na vaření s dřevěnou rukojetí
210 Kč
-
Nerezový rošt do pekáče 26x19 cm
750 Kč
-
Nerezový držák na poklici
390 Kč
-
Smaltovaný litinový hrneček
990 Kč
-
Litináč / Jan Punčochář - Sada smaltovaného litinového nádobí
8 670 Kč 6 936 Kč
-
Litináč Ultimátní výbava – sada 8 kusů
24 920 Kč 20 982 Kč
-
Litináč Vše, co potřebujete – sada 6 kusů
19 240 Kč 16 268 Kč
-
Litináč Sladká nota – sada 2 kusů
4 280 Kč 3 334 Kč
-
Litináč Velká jízda – sada 5 kusů
15 950 Kč 13 441 Kč
-
Litináč Velká rodina – sada 4 kusů
12 460 Kč 10 475 Kč
-
Litináč První krok – sada 3 kusů
8 470 Kč 7 149 Kč
-
Litináč Everyday – sada 3 kusů
8 770 Kč 7 408 Kč
-
Litináč Trio pánví – sada 3 kusů
6 770 Kč 5 658 Kč
Kvalita prověřená generacemi

Výhodně v sadě
Koupí sady ušetříte oproti nákupu jednotlivých produktů zvlášť. Navíc jsou tyto sady super praktické v kuchyni, protože obsahují všechno potřebné pro různé typy vaření. Můžete si tak rychle a snadno zařídit kuchyni a užít si krásný design našeho nádobí. Mrkněte na naši nabídku a přesvědčte se sami!
Litináč očima Jana Punčocháře
Napsali o nás
-
Od slévání odlitků do aut k litinovému nádobí. Podnikatel z Brna úspěšně navazuje na českou tradici
K práci s rozžhaveným kovem to Jana Hrubeše vždy táhlo. A i když cesta ke značce Litináč nebyla přímočará, její popularita roste.
Slévárenství je velmi pestrý obor, který umožňuje vyrobit funkční součástky složitých strojů, ale také křehce působící umělecká díla.
Oblast prosakuje ale také do našich kuchyní, jelikož právě odléváním ve slévárně vzniká litinové nádobí. Jeho výroba má v Česku mnohaletou tradici, na kterou se však v uplynulých letech začalo prášit. Změnit se to nyní snaží Jan Hrubeš, který společně se svou manželkou Terezou založil firmu Litináč. -
Od počítače do slévárny. Mladý pár vyrábí unikátní litinové nádobí
Oba jsou ajťáci, do Ostravy je z Brna přivedla práce u počítače, kterou však v poslední době kombinují s návštěvami frýdlantské slévárny. Vzniká tam totiž jejich unikátní litinové nádobí.
„Začátky byly těžké. Vůbec jsem netušil kde a jak to budu vyrábět. Neměl jsem ani představu, kolik mě to bude stát. Jediné, co jsem uměl, bylo udělat návrh. Nakreslil jsem si první prototyp ve 3D programu a vytiskl jsem ho na 3D tiskárně, abych si ho osahal,“ vzpomíná Jan.
Často kladené dotazy
V čem je litinové nádobí lepší?
Dá se říci, že naše nádobí není pro úplné kuchyňské nováčky. Litina se obecně chová úplně jinak než hliníkové nádobí, na které je většina lidí zvyklá. Vaření na litině vyžaduje trpělivost, jelikož právě používáním se jí zlepšují vlastnosti – zejména nepřilnavost. Za to se vám ale odvděčí svou odolností a úžasnými tepelnými vlastnostmi, kvůli kterým je litina právě tak odlišná. Dokáže vám vést a udržet teplo tak, jako žádný jiný materiál. Znáte to – rozehřejete teflonovou pánev, položíte na ní maso, to pustí vodu a místo toho, aby se vám do zlatova osmahlo, se spíše podusí. To se vám na litině nestane.
Na jakých typech varných desek mohu litinu použít?
Oheň, plyn, indukce, sklokeramika, .. Litina funguje na všech typech varných zdrojů! Jedná se o přirozeně elektromagnetický materiál, takže tvoří skvělou kombinaci i právě s indukční varnou deskou, na které většina kuchyňského nádobí nefunguje. Díky její odolnosti se jí však nemusíte bát využít na přímém ohni.
Je lepší smaltovaná, nebo surová litina?
Smaltovaná litina představuje stejné výhody jako vaření na surové litině, ale její hlavní výhodou je zejména její snažší údržba. Na rozdíl od surové litiny totiž nevyžaduje tzv. „seasoning“, neboli vypalování oleje po celém povrchu nádobí, který zabraňuje korozi kovu. K tomuto slouží právě smalt, díky kterému se zabraňuje nejen korozi, ale také připalování jídla při vaření.
Co je to smalt?
Smalt je anorganický sklokeramický materiál, který se po vypálení sline na povrchu litiny a vytvoří tak požadovaný celistvý ochranný povrch.
Jak se mám o své litinové nádobí starat?
Se správnou péčí vám litinové nádobí vydrží po generace. Zde je pár základních doporučení, jak toho dosáhnout: Rozehřívejte nádobí pomalu – nerozpalujte jej ihned na nejvyšším stupni. Po zahřátí můžete přidat na libovolný stupeň. Nesmažte na sucho, vždy použijte alespoň trochu oleje. Neochlazujte rozpálené nádobí studenou vodou. Stejně jak při ohřevu, se může nádobí vlivem tepelného šoku zdeformovat. Více naleznete v naší uživatelské příručce.

Kdo za tím stojí?
Slévárenství byl pro mě vždy fascinující obor. Umožňuje vyrobit tvarově složité produkty, ať už jsou to součástky strojů, nebo umělecká díla. Tuto cestu jsem si vybral již na střední škole a v rámci studia na univerzitě i nynější kariéře v ní pokračuji do teď. Tyto základy se společně s vášní pro vaření staly ideálním podnětem pro vývoj vlastního litinového nádobí“ říká Jan Hrubeš, zakladatel firmy Litináč.