Samopodlévací poklice a další super vlastnosti našich hrnců!

Samopodlévací poklice a další super vlastnosti našich hrnců!

Litinový hrnec je a bude vždy těžký. To je fakt, se kterým většina uživatelů trochu zápasí, zejména při jeho umývaní. Dá se ale říci, že právě tato „slabina“ přidává litinovému hrnci i mnoho předností. Díky svému těžkopádnému charakteru dokáže hrnec při pořádném prohřátí vytvořit vlastní pecní atmosféru, která vám pokrm dokonale propeče skrz na skrz.

Litinové hrnce mají za sebou již kus historie. Ty vůbec první, po kterých do dnes nesou své jméno, byly takzvané "holandské pece" neboli "dutch ovens". Při vaření se zahrabávaly do žhavého uhlí, čímž sloužily jako předchůdci dnešních kuchyňských trub.

 

Všechny naše hrnce značky Litináč mají tzv. samopodlévací těžké poklice, které vám pomůžou udržet uvnitř hrnce ideální podmínky pro dokonalé propečení, a zároveň průběžně podlévají pokrm.

Jakmile dosáhne teplota šťávy uvnitř jídla bodu varu, začne se šťáva vypařovat a vzlínat směrem k poklici. Na poklici následně šťáva zkapalní, a pomocí kondenzačních bodů je následně distribuována rovnoměrně po povrchu pokrmu. 

Co to znameá v praxi? 

  • pokrm nemusíte tak často podlévat, 
  • díky podlévání maso zůstává neustále ve vlhku a zůstane tak krásně šťavnaté,
  • dokonalé rozmísení chutí, 
  • ideální distribuce tepla pomocí cirkulace páry.
Jak si vede litina v porovnání s nadobím ze skla a keramiky? 

Litina ma přirozeně skvělé tepelně vodivé a akumulační vlastnosti. Níže můžete vidět tabulku, která srovnává vedení a vyzařování (emisivitu) tepla nádobí litinového, keramického a ze skla.

Materiál

Součinitel tepelné vodivosti  λ W/mK

Emisivita

Litina

63

0.87

Keramika

0.65

0.92

Sklo 0.93 0.91

Z tabulky je jasné, že co se samotného vyzařování tepla týče, tak jsou materiály téměř na stejné úrovni. Klíčový je ale součinitel tepelné vodivosti, která je u litiny mnohonásobně vyšší, než je tomu u ostatních materiálů. Dochází tak k mnohem rychlejšímu prohřátí nádobí, a tím pádem i připravovaného pokrmu.

Hlavní výhodou litinového nádobí je, oproti nádobí keramickému a skleněnému, jeho funkčnost i na indukční varné desce. To je dáno tím, že je litina
tvořená z cca 96 % železem, které je přirozeně magneticko-indukční.