Skořicové rolky s mandlovým máslem

Skořicové rolky s mandlovým máslem

Když se potkají dvě značky, které sdílí lásku k poctivému řemeslu, vznikne něco opravdu výjimečného. Společně se značkou Šufan jsme si padli do noty a spojili síly, abychom vytvořili recept, který spojuje to nejlepší z obou světů – kvalitní ingredience a dokonalé pečení v litinovém pekáči. A výsledek? Nadýchané skořicové rolky s lahodnou náplní z mandlového másla Šufan, které v kombinaci s naším litinovým pekáčem chutnají prostě neodolatelně.

Skořice, máslo, cukr a jemná oříšková chuť – to vše v jednom pečícím rituálu, který provoní celou kuchyň. Ideální pro víkendové sladké chvíle nebo jako voňavé překvapení pro blízké. Pojďme na to!

Suroviny (10 porcí)

Těsto

  • 70 g cukru krupice

  • 560 g hladké mouky

  • 1 balíček sušeného droždí

  • 240 ml vlažného mléka

  • 70 g másla

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • 1 lžička skořice

Náplň

  • 100 g mandlového másla

  • 120 g třtinového cukru

  • 1 lžíce skořice

  • 80 g rozpuštěného másla

Poleva

  • 160 g moučkového cukru

  • 8 g másla

  • 30 ml mléka

  • 1 lžička medu

  • 1 lžička šťávy z citronu

    • hrst nasekaných pražených mandlí na posypání

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte vlažné mléko, cukr a rozpuštěné máslo. Nakonec vše posypte sušeným droždím a nechte vzejít asi 15 minut. (Pokud používáte kuchyňského robota, můžete vše míchat přímo v jeho míse.)

  2. Poté přisypte 460 g z odměřené mouky, přidejte vejce, sůl a skořici. Ručně nebo pomocí hnětacího háku zpracujte suroviny v hladké a nelepivé těsto – trvá to zhruba 5 minut.

  3. Nakonec zapracujte zbylých 100 g mouky a vytvarujte z těsta kouli.

  4. Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout 1 hodinu na teplém místě. Poté ho vyklopte na vál a krátce prohněťte.

  5. Vraťte bochánek zpět do mísy, opět zakryjte a nechte kynout další 1 hodinu (těsto tak bude krásně vláčné).

  6. Připravte si náplň: v misce důkladně promíchejte rozpuštěné máslo s mandlovým máslem, až vznikne hladký krém.

  7. Vykynuté těsto rozválejte válečkem na obdélník přibližně 50×30 cm.

  8. Celý povrch těsta potřete připravenou náplní. Poté ho rovnoměrně posypte třtinovým cukrem a skořicí.

  9. Těsto opatrně srolujte do tvaru rolády (začněte po delší straně). Ostrým nožem nakrájejte vzniklou roládu na jednotlivé rolky široké asi 2,5–3 cm.

  10. Rolky naskládejte řeznou stranou dolů do vymazaného našeho litinového pekáče vyloženého pečicím papírem. Nechte mezi nimi mezery, protože při pečení ještě nabydou na objemu.

  11. Pekáč přikryjte čistou utěrkou a nechte rolky na teplém místě ještě 30 minut kynout. (Tip: Pro lesklejší povrch můžete před pečením každou rolku opatrně potřít rozšlehaným vajíčkem.)

  12. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Vykynuté rolky vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba 17 minut dozlatova.

  13. Upečené rolky vytáhněte z trouby a nechte je pár minut zchladnout. Poleva: v menší misce jednoduše smíchejte moučkový cukr, med, mléko, máslo a citronovou šťávu, až vytvoříte hladkou polevu.

  14. Ještě vlažné rolky na závěr přelijte připravenou polevou a posypte nasekanými mandlemi. A máme hotovo – dobrou chuť! 🙂

 

 

Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě se s námi podělte o to, jak se vám rolky povedly a jak vám chutnaly. Přejeme veselé pečení a dobrou chuť! 🍀

Zpět na blog