
Skořicové rolky s mandlovým máslem
Když se potkají dvě značky, které sdílí lásku k poctivému řemeslu, vznikne něco opravdu výjimečného. Společně se značkou Šufan jsme si padli do noty a spojili síly, abychom vytvořili recept, který spojuje to nejlepší z obou světů – kvalitní ingredience a dokonalé pečení v litinovém pekáči. A výsledek? Nadýchané skořicové rolky s lahodnou náplní z mandlového másla Šufan, které v kombinaci s naším litinovým pekáčem chutnají prostě neodolatelně.
Skořice, máslo, cukr a jemná oříšková chuť – to vše v jednom pečícím rituálu, který provoní celou kuchyň. Ideální pro víkendové sladké chvíle nebo jako voňavé překvapení pro blízké. Pojďme na to!
Suroviny (10 porcí)
Těsto
-
70 g cukru krupice
-
560 g hladké mouky
-
1 balíček sušeného droždí
-
240 ml vlažného mléka
-
70 g másla
-
1 vejce
-
špetka soli
-
1 lžička skořice
Náplň
-
100 g mandlového másla
-
120 g třtinového cukru
-
1 lžíce skořice
-
80 g rozpuštěného másla
Poleva
-
160 g moučkového cukru
-
8 g másla
-
30 ml mléka
-
1 lžička medu
-
1 lžička šťávy z citronu
-
hrst nasekaných pražených mandlí na posypání
-
Postup:
-
Ve větší míse smíchejte vlažné mléko, cukr a rozpuštěné máslo. Nakonec vše posypte sušeným droždím a nechte vzejít asi 15 minut. (Pokud používáte kuchyňského robota, můžete vše míchat přímo v jeho míse.)
-
Poté přisypte 460 g z odměřené mouky, přidejte vejce, sůl a skořici. Ručně nebo pomocí hnětacího háku zpracujte suroviny v hladké a nelepivé těsto – trvá to zhruba 5 minut.
-
Nakonec zapracujte zbylých 100 g mouky a vytvarujte z těsta kouli.
-
Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout 1 hodinu na teplém místě. Poté ho vyklopte na vál a krátce prohněťte.
-
Vraťte bochánek zpět do mísy, opět zakryjte a nechte kynout další 1 hodinu (těsto tak bude krásně vláčné).
-
Připravte si náplň: v misce důkladně promíchejte rozpuštěné máslo s mandlovým máslem, až vznikne hladký krém.
-
Vykynuté těsto rozválejte válečkem na obdélník přibližně 50×30 cm.
-
Celý povrch těsta potřete připravenou náplní. Poté ho rovnoměrně posypte třtinovým cukrem a skořicí.
-
Těsto opatrně srolujte do tvaru rolády (začněte po delší straně). Ostrým nožem nakrájejte vzniklou roládu na jednotlivé rolky široké asi 2,5–3 cm.
-
Rolky naskládejte řeznou stranou dolů do vymazaného našeho litinového pekáče vyloženého pečicím papírem. Nechte mezi nimi mezery, protože při pečení ještě nabydou na objemu.
-
Pekáč přikryjte čistou utěrkou a nechte rolky na teplém místě ještě 30 minut kynout. (Tip: Pro lesklejší povrch můžete před pečením každou rolku opatrně potřít rozšlehaným vajíčkem.)
-
Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Vykynuté rolky vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba 17 minut dozlatova.
-
Upečené rolky vytáhněte z trouby a nechte je pár minut zchladnout. Poleva: v menší misce jednoduše smíchejte moučkový cukr, med, mléko, máslo a citronovou šťávu, až vytvoříte hladkou polevu.
-
Ještě vlažné rolky na závěr přelijte připravenou polevou a posypte nasekanými mandlemi. A máme hotovo – dobrou chuť! 🙂
Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě se s námi podělte o to, jak se vám rolky povedly a jak vám chutnaly. Přejeme veselé pečení a dobrou chuť! 🍀