Typy nádobí podle materiálu - který typ je nejpoužívanější a který si máte pořídit vy?

Typy nádobí podle materiálu - který typ je nejpoužívanější a který si máte pořídit vy?

Materiálů, ze kterých se vyrábí nádobí je mnoho, a nedá se jednoznačně určit, které z nich je nejlepší. Vždy bude záležet na vašich preferencích.

Pokud nevíte, který z dostupných materiálů zvolit, je nejlepší položit si ty správné otázky. Vybavuji si novou kuchyň? Budu vařit na sklo-keramice, indukci, nebo plynu? Chtěl bych si koupit nádobí, které bude vhodné i na venkovní grilování?

Po přečtení tohoto krátkého průvodce by pro vás mělo být toto rozhodování jednodušší, pojďme si tedy společně rozšířit obzory!

Hliníkové nádobí

V surovém stavu se kvůli vylučování hliníku do jídla téměř nepoužívá. Většina hliníkového nádobí na trhu jsou proto opatřena teflonovým povrchem, který je vysoce nepřilnavý a tím je ideálním kandidátem na přípravu například míchaných vajíček.

Hliník také skvěle vede teplo, má ale také řadu nevýhod. Jednou z nich je, že samostatný hliník není vhodný na indukci, jelikož nemá magneticko-indukční vlastnosti. Musí tak být opatřený vodivou kovovou vložkou, která se na indukci nahřívá a následně distribuuje teplo do okolního hliníku. Dalším problémem je teflonový povrch, který je velice náchylný na poškrabání a celkově nemá dlouhou životnost.

Po nějakém čase začne být opotřebovaný, ztrácí své nepřilnavé vlastnosti a pánev tedy můžete kupovat novou. 

Samotné opotřebovaní může doprovázet odlupování teflonového povrchu, což také není zrovna žádoucí. Teflonové nádobí je určené k vaření na nízkých teplotách, při překročení teploty 250 °C může dojít k uvolňování toxických a karcinogenních látek.

.

.

Titanové nádobí 

Vaření na titanovém nádobí je obdobné jako na hliníkovém, a to znamená rychlé, ekonomické vaření s menším množstvím tuku.

Nádobí je vyrobeno pomocí tzv. sandwich metody, která spočívá ve spojení hliníkové slitiny společně s titanem, na který se následně nanáší nepřilnavý povrch.

Díky vysoké tvrdosti titanu je nádobi velice odolné vůči nárazům a poškrábání. Titanové nádobí s nepřilnavým povrchem by vám mělo vydržet o něco déle než to hliníkové.
.

Litinové nádobí

Litina jako materiál pro nádobí je již prověřenou klasikou. První litinové nádobí se používalo v Čině již ve 2. století našeho letopočtu.

S příchodem průmyslové revoluce se hojně rozšířilo po Evropě a i když v 20. století zaznamenalo lehký útlum z důvodu příchodu hliníkového nádobí s nepřilnavým povrchem, tak v poslední době zažívá opět výrazný comeback.

Důvodem, proč se litinové nádobí vrací do moderních kuchyní, je zejména rozšířenost indukčních varných desek, na kterých litina funguje přirozeně, bez vodivých vnitřních vložek, mimo jiné ale také větší rozšířenost příznivců zdravého vaření. Konec konců, litina je 100% přírodní materiál.

Litina tedy funguje výborně na všech varných površích, včetně ohně a díky její houževnatosti je téměř nezničitelná. Největší výhodou litinového nádobí je schopnost udržet si teplo, v praxi to znamená dokonalé propečení masa bez nežádoucího pouštění vody. Její hlavní nevýhodou je však nutnost olejování, vypékání a možnost pouhého ručního mytí. Pokud se o nádobí nebudete správně starat, může vám jednoduše zrezivět a vy pak budete jeho povrch muset obnovovat.

..

Smaltované litinové nádobí 

Speciálním druhem litinového nádobí je nádobí smaltované. Smaltované nádobí využívá veškerých výhod nádobí litinového, a přitom odbourává jeho nežádoucí vlastnosti. Nemusíte se tedy bát, že by vám špatnou údržbou nebo mytím nádobí v myčce začlo chytat nežádoucí rezavý povlak. Pod pojmem smalt si lze

představit sklokeramickou tvrdou vrstvu, která je penetrována a zapečena hluboko do struktury litiny. Tuto vrstvu je téměř nemožné poškrábat, ale pozor, není smalt jako smalt!

Běžně se na nádobí aplikuje více smaltovaných vrstev, které litinu totálně zahladí, takový povrch je pak velice náchylný na odštípnutí. Naše nádobí má speciálně vyvinutý tenkovrstvý smalt, který kopíruje strukturu litiny a co nejvíce zachovává její kulinářské vlastnosti. Díky tenké vrstvě je také mnohem odolnější vůči odštípnutí.

Pokud je nádobí navíc vyrobeno kompletně z litiny, tedy bez dřevěných nebo plastových madel, lze je bez problému používat na vaření typu "From stovetop to oven" neboli "Ze sporáku do trouby", kde vydrží bez obav i teploty až do 260 °C.
 

Ocelové nádobí

Vaření na ocelovém nádobí je velice podobné jako na litinovém. Také vyžaduje vypalování olejem a nesmí se mýt v myčce. Hlavním rozdílem je způsob,
jakým se nádobí vyrábí. Litina se vyrábí odléváním tekutého kovu do formy, kdežto ocelové nádobí se lisuje z plechových polotovarů. Ocelové nádobí má tak většinou hladší a tenčí vzhled, nemůže však dosahovat tak specifických a estetických tvarů, jako to litinové.    
.

 .

Nerezové nádobí

Nerezové nádobí je v dnešní době velice rozšířené zejména pro jeho nenáročnou údržbu a možnost bezproblémového mytí v myčce. Na úkor své vlastnosti "nerezivět" má oproti litině a klasické oceli trochu horší vedení tepla a často je proto vybaveno hliníkovou tepelnou vložkou. Při používání na plynovém hořáku nebo vysokých teplotách v troubě může dojít k jeho zbarvení - nejčastěji zežloutnutí, které je potom nevratné a nevzhledné. Při správném zacházení v něm však najdete multifunkčního kuchyňského pomocníka, který zajisté neurazí, ale zároveň v ničem nevynikne.
.
.

Měděné nádobí

Nejvodivější ze všech. Díky své bronzové vizáži také jedno nejatraktivnějších nádobí vůbec. Pro zachování svých vlastností, ale také vyžaduje extra péči. Nesmí do myčky, vyžaduje časté leštění a bez ocelové vodivé vložky nefunguje na indukci.
.
.

Po přečtení výše uvedených doporučení už záleží jen na vás, jaký typ nádobí si pořídíte. Jste nenáročný kuchař a hledáte nádobí s nenáročnou údržbou? Možná byste měli zvolit nádobí vyrobené s nerezu.

Pokud chcete vařit jídla z jednoho hrnce, chcete mít možnost umýt nádobí v myčce, a celkově nalézt multifunkčního pomocníka, který jen tak rychle nevychladne, a navíc ho budete moci dát do trouby, tak vám doporučujeme poohlédnout se po našem smaltovaném litinovém hrnci.

Chcete pánev na grilování, nebo celkově rozšířit svoji venkovní kuchyň? Potom možná hledáte ocelové nebo litinové nádobí.

Už víte, které z dostupných typů nádobí je pro vás to pravé?