Jablečný páj

Jablečný páj

jablecny-paj

 Čas potřebný pro přípravu: 45 minut
Celková doba pečení: 1 hodina 


Dnes tu pro vás máme recept jako dělaný na pochmurné podzimní odpoledne. Jablečný koláč. A pečený jak jinak než v naší litinové pánvi.

Na koláč o průměru 28 cm budete potřebovat:

Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1,5 lžičky soli
  • cca 150 ml vody

 Náplň:

  • 3-4 větší jablka (my použili jednu hrušku a 3 jablka)
  • šťáva z 1/2 citronu 
  • 60 g třtinového cukru
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkového lusku)
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce mascarpone nebo ricotty
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce

jablecny-paj

jablecny-paj


Nyní si připravíme těsto

Ve velké míse smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, sůl). Na vzniklou směs pomocí struhadla nastrouhejte máslo a rukama vypracujte do těsta. Máslo se vím díky nastrouhání lépe s moukou spojí.

Jakmile máte zapracované všechny zmíněné ingredience, po lžičkách postupně přidávejte vodu, dokud nedosáhnete struktury, jako je na obrázku. Těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přidejte více mouky a opět zapracujte rukama. Těsto rozdělte na dvě poloviny a dejte do lednice.

Mezitím si připravíme náplň.

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, rozpulte a nakrájejte na tlustší plátky. Jablka vložte do větší mísy, přidejte šťávu z citronu, mouku, třtinový cukr, skořici, vanilku, sůl a vše pořádně promíchejte. Nakonec přidejte mascarpone a opět promíchejte.

Vyjmete těsto z lednice a moukou zaprašte pracovní desku. První půlku těsta vyválejte na kruh o průměru přibližně 33 cm. Těsto opatrně přemístěte na máslem vymazanou litinovou pánev. Mělo by lehce přečnívat přes okraje. Nyní do pánve přidejte jablečnou směs.

Předehřejte si troubu na 200 °C. Z druhé poloviny těsta vyválejte stejně velký kruh, který poté nakrájejte na cca 3 cm široké plátky (na krájení je nejlepší použít kráječ na pizzu). Plátky postupně pokládejte a proplétejte na jablečnou směs, dokud nevznikne mřížka - viz fotka níže. Pokud nevíte jak na to, doporučujeme se podívat na Youtube - stačí zadat lattice pie top :) Jakmile máte hotovou mřížku, ohrňte vnější část přečnívajícího těsta dovnitř a vytvořte okraj - opět viz fotka níže. Před vložením do trouby koláč potřete vejcem a lehce posypte třtinovým cukrem.

Při 200 °C pečte přibližně 15 minut, dokud nezačnou okraje těsta lehce hnědnout. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte 40-45 minut, dokud těsto není zlatavě hnědé. Pokud začne těsto hnědnout příliš brzy, zakryjte při pečené celou pánev alobalem.

A máme hotovo! 

Před servírováním doporučujeme nechat koláč alespoň půl hodiny vychladnout.

Dobrou chuť!



jablecny-paj

apple-pie

 litinac


litinac

jablecny-kolac-litinac

litinac

Pokud tento recept v naší pánvi vyzkoušíte, nezapomeňte nám poslat fotku nebo nás označit!