Čas potřebný pro přípravu: 45 minut
Celková doba pečení: 1 hodina
Dnes tu pro vás máme recept jako dělaný na pochmurné podzimní odpoledne. Jablečný koláč. A pečený jak jinak než v naší litinové pánvi.
Na koláč o průměru 28 cm budete potřebovat:
Těsto:
|
Náplň:
|
Nyní si připravíme těsto.
Ve velké míse smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, sůl). Na vzniklou směs pomocí struhadla nastrouhejte máslo a rukama vypracujte do těsta. Máslo se vím díky nastrouhání lépe s moukou spojí.
Jakmile máte zapracované všechny zmíněné ingredience, po lžičkách postupně přidávejte vodu, dokud nedosáhnete struktury, jako je na obrázku. Těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přidejte více mouky a opět zapracujte rukama. Těsto rozdělte na dvě poloviny a dejte do lednice.
Mezitím si připravíme náplň.
Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, rozpulte a nakrájejte na tlustší plátky. Jablka vložte do větší mísy, přidejte šťávu z citronu, mouku, třtinový cukr, skořici, vanilku, sůl a vše pořádně promíchejte. Nakonec přidejte mascarpone a opět promíchejte.
Vyjmete těsto z lednice a moukou zaprašte pracovní desku. První půlku těsta vyválejte na kruh o průměru přibližně 33 cm. Těsto opatrně přemístěte na máslem vymazanou litinovou pánev. Mělo by lehce přečnívat přes okraje. Nyní do pánve přidejte jablečnou směs.
Předehřejte si troubu na 200 °C. Z druhé poloviny těsta vyválejte stejně velký kruh, který poté nakrájejte na cca 3 cm široké plátky (na krájení je nejlepší použít kráječ na pizzu). Plátky postupně pokládejte a proplétejte na jablečnou směs, dokud nevznikne mřížka - viz fotka níže. Pokud nevíte jak na to, doporučujeme se podívat na Youtube - stačí zadat lattice pie top :) Jakmile máte hotovou mřížku, ohrňte vnější část přečnívajícího těsta dovnitř a vytvořte okraj - opět viz fotka níže. Před vložením do trouby koláč potřete vejcem a lehce posypte třtinovým cukrem.
Při 200 °C pečte přibližně 15 minut, dokud nezačnou okraje těsta lehce hnědnout. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte 40-45 minut, dokud těsto není zlatavě hnědé. Pokud začne těsto hnědnout příliš brzy, zakryjte při pečené celou pánev alobalem.
A máme hotovo!
Před servírováním doporučujeme nechat koláč alespoň půl hodiny vychladnout.
Dobrou chuť!
Pokud tento recept v naší pánvi vyzkoušíte, nezapomeňte nám poslat fotku nebo nás označit!